Pluk selv bær

Pluk Selv jordbær, blåbær og mange andre bær

Pluk selv jordbær er vores specialitet, men vi byder også på mange andre skønne bær. Hos Ømosebær kan du således plukke blåbær, stikkelsbær, røde og hvide ribs, solbær, brombær og hindbær.

Sæsonen for 'pluk selv bær' strækker sig fra midt-juni og ind til frosten sætter ind - naturligvis med skiftende bærtyper gennem sæsonen.

Pluk selv for hele familien
Hos Ømosebær byder vi på 'pluk selv' for hele familien. Vi stræber efter at det skal være en oplevelse at plukke bær, og derfor har vi både legeplads, madpakkeområde og gårdbutik med café.

Jordbærtunneller: Pluk selv jordbær i tørvejr
I sommeren 2021 åbnede vi op for pluk selv jordbær i tunneller. Her er vores jordbær plantet i render i 1,5 meters højde, hvilket forbedrer pluk selv-oplevelsen betydeligt.

Med tunnellerne er det desuden muligt at få jordbær tidligere på sæsonen, ligesom jordbærrene beskyttes mod sommerens skybrud. De smarte tunneller betyder også, at du som 'selvplukker' ikke længere skal tage hensyn til vejret - hos Ømosebær kan du altid plukke jordbær i tørvejr. Læs mere om vores jordbærtunneller her.

Fra sommeren 2022 har vi også hindbær i tunneller.

Pluk selv bær mellem Silkeborg og Viborg
Ømosebær ligger blot 10 minutters kørsel fra Silkeborg og 20 minutter fra Viborg.
Priser for pluk selv bær:

Prisen for 'pluk selv bær' er 40 kr. pr. 1/2 kilo.
Dette gælder både blåbær, brombær, stikkelsbær og hindbær.

- Pluk selv jordbær: Se dagsprisen hos Ømosebær eller ring på 4092 5210
- Pluk selv solbær koster 30 kr. pr. kilo.
- Pluk selv ribs koster 40 kr. pr. kilo.

Hvordan gør man?



I forlængelse af coronapandemien har vi flyttet vejestationerne ud af butikken i jordbær- og hindbærsæsonen, hvor der også afregnes. Man er altid velkommen til at henvende sig i gårdbutikken for hjælp og vejledning.

Folkene hos Ømosebær er altid klar til at rådgive om de bedste metoder til at plukke de forskellige bær, samt informere om behandling af friske bær og bedste nedfrysningsmetoder. Desuden øser de gerne ud af deres erfaringer med de forskellige bærtyper og -sorter.

Det eneste DU skal gøre, er at medbringe skåle og godt humør.

Hunde er ikke tilladt i plantagen.

Vi glæder os til at se jer!

Bærsorter

Flair

Giver jordbær fra midt maj.
Flair er det tidligste jordbær, der kan dyrkes i Danmark. Det egner sig særlig godt til tunneller, da planten har meget lidt bladvækst, og der derfor er god plads til at jordbærrene kan blive store og flotte.

Flair sætter også enormt store jordbær, med en sød og mild smag, som egner sig godt til sæsonens første jordbær, hvor man gerne vil spise jordbærrene friske og med mælk på. Flair har en flot rød farve og en blank overflade som også egner sig godt til dekorationsjordbær. Plantens sidste bær er lidt mindre, men holder formens flot og de er derfor særligt gode som frysejordbær til hele vinteren.

Dahli

Giver jordbær fra slut maj.
Dahli er den anden sort, som giver jordbær i tunnellerne. Dahli er en meget produktiv jordbærplante, der giver store bær, så der er mange jordbær at plukke per meter for selvplukkere.

Dahli er et velsmagende jordbær med en klar rød farve, som er indbegrebet af dansk sommer. Dahli dyrket i tunnel kommer lidt tidligere end frilandsjordbær, og giver rig mulighed for at jordbærsæsonen kan forlænges for jordbærelskeren. Dahli egner sig også til at fryse, ikke mindst fordi det er et hurtigt jordbær at plukke.

Sonsation

Giver jordbær fra midt juni.
Sonsation er et klassisk midt-sæson jordbær. Sonsation dyrkes i tunnel for at sikre jordbærrene mod regn, da sorten kommer samtidig med frilandsjordbærrene. Det er derfor også muligt at plukke jordbær i tabletopsystemet hele sommeren igennem.

Sonsation er et velsmagende jordbær, hvor solen rigtig kan smages. Sonsation er et flot formet jordbær, og egner sig til frysning, når sæsonens sidste bær skal høstes af.

Allegro

Giver jordbær fra midt juni.
Allegro giver et flot, rødt og smagfuldt jordbær, i middelstørrelse. Planterne producerer mange jordbær, som oftest kommer midt i jordbærsæsonen (fra starten af juni). Disse jordbær er særligt gode til at spise friske, men kan også nydes i marmelader og desserter, ligesom Allegro er godt til at pynte med.

Sorten er fryseegnet.

Verdi

Giver jordbærbær fra midt juni.
Verdi giver store jordbærbær med en dyb rød farve og smuk blank overflade. Verdi har stærk jordbærsmag og et højt sukkerindhold, som gør dem egnede til syltning og saft, da der ikke skal tilsættes så meget sukker.

Jordbærrene modner tidligt i jordbærsæsonen (starten af juni). Verdi egner sig særligt godt til at spise friske, og holder sig pænt et par dage, før de begynder at se 'trætte' ud.

Verdi egner sig også til at fryses ned.


Salsa

Giver jordbær fra slut juni.
Salsa er en ny jordbærsort, som giver store, smagfulde jordbær. Salsa er en af de seneste jordbærsorter og er dermed med til at forlænge jordbærsæsonen betydeligt. Jordbærrene er ukarakteristiske store, og egner sig derfor bedst til at spise direkte eller med mælk, frem for dekoration, da nogle synes de bliver for store.

Smagen er kraftfuld og Salsa fremhæves ofte blandt de sorter som 'smager bedst'. Formen er fast, men holder ikke under frysning.

Bærret er fryseegnet.

Rumba

Giver jordbær fra start-midt juni.
Rumba er en af de tidlige jordbærsorter og de markerer derfor starten på sæsonen. Et mindre, men dekorativt jordbær, med en mild smag, der tiltager i løbet af sæsonen.

Jordbærrene har en flot, mørkerød farve, og holder det friske udseende længe. Jordbærrene er derfor oplagte til at spise friske.

Sorten er fryseegnet.

Duke

Giver blåbær slut juli/ begyndelsen august.
Duke er en god sort med stærke grene. Den er én af de mest plantede sorter i Europa, på grund af den tidlige bærgivning, dens høje produktion og kvaliteten af blåbærret.

Blåbærrene er store, faste, lyseblå og så har de en fantastisk smag. Blomstringen er sen, hvilket reducerer risikoen for frostskader.

Duke er den af sorterne, hvor blåbærret er mildest og sødest i smagen, hvilket gør at den egner sig godt til syltning og saft, hvis man vil nedsætte forbruget af sukker.

Dog kan man også påstå at smagen er lidt mere fad, hvortil det er nødvendigt at bruge mere citron for at skabe den bedste smagsbalance.

Duke er desuden den blåbærsort som giver de største blåbær, og egner sig derfor ekstra godt som dekorationsbær.

Ligesom de andre blåbærsorter, holder blåbærret formen, selv efter nedfrysning.

Draper

Giver blåbær begyndelsen august.
Draper er en forholdsvis ny sort. Det er en meget produktiv, tidlig-midtsæson sort, men kan plukkes af flere omgange, hvilket betyder at sorten kan høstes gennem det meste af højsæsonen.

Blåbærrene hænger i løse klynger, er lyseblå og meget faste. Blåbærret er mellemstort og velegnet til dekoration.

Af vores sorter, er Draper den mest syrlige, hvilket gør det til flere af de ansattes ynglingsbær, da det er meget smagfuldt.

Blåbærret er godt til bagværk, da smagen træder tydeligt frem.

Holdbarheden er lang på grund af blåbærrets exceptionelle kvalitet, og som de andre blåbærsorter, egner det sig til nedfrysning, og bevarer formen efter optøning.


Liberty

Giver blåbær midt august.
Liberty er én af vores sene sorter. Blåbærrene hænger lidt mere spredt og grenene er lidt mere oprejste, på en tæt busk, som i sammenligning med de andre sorter, har meget grønne grene, hvilket betyder at man kan adskille busken fra de andre sorter, simpelthen ved at se på grenenes farve.

Liberty har de mindste blåbær, men samtidig også den mest koncentrerede smag, hvilket gør det til et af favoritbærerne blandt de ansatte.

Blåbærret er lyseblåt, formfast og har en let syrlig og kraftig smag. Blåbærret egner sig godt til bagværk, hvor smagen træder tydeligt frem, ligesom i salater.

Liberty har en lang holdbarhed og høstes af flere gange, hvilket betyder at det er en af de sorter som høstes i højsæsonen. Sorten kan ligesom vores andre sorter fryses og stadigvæk beholde formen når det optøes.

Aurora

Giver blåbær fra september til frosten sætter ind.
Aurora er vores seneste sort. Den giver blåbær helt til frosten sætter ind. Blåbærrene hænger også her lidt mere spredt, på en lille, tæt busk. I forhold til de andre sorter har Aurorabusken et svagt rødt skær, som gør den enormt dekorativ.

Aurora er en interessant sort på grund af den sene høsttid, som betyder at når resten af det europæiske blåbærmarked ikke længere har blåbær at høste, er vi faktisk i stand til at høste friske blåbær hos os, hvilket forlænger vores høstsæson betragteligt.

Farven er mørkere blå og blåbærrene har en pæn størrelse med en lidt syrlig smag, hvilket egner sig godt i bagværk og salater, hvor blåbærsmagen kan få lov at træde frem.

Aurora har en lang holdbarheden og kan ligesom vores andre sorter tåle at fryses, men holder samtidig også formen når det optøes.

Elliot

Giver blåbær fra slut august til midt september.
Elliot er vores nyeste sort. Den har i Europa længe været den foretrukne sene sort, og vi har indført den i produktionen for at dække overgangen til afslutningen af sæsonen.

Blåbærrene har den velkendte supermarkedsblåbærstørrelse, men med en meget kraftfuld smag, som er velegnet til bagværk. Blåbærrene er skyblå og sidder spredt på en svag rødlig busk.

Elliot har lang holdbarhed og kan ligesom vores andre sorter tåle at blive frosset ned og holder formen når det optøes.

Vajolet

Giver hindbær fra midt juni.
Vajolet er den tidligste hindbærsort i tunnellerne og dermed den tidligste hindbærsort hos Ømosebær. Vajolet sætter nogle meget store og flotte hindbær, som er særdeles velegnet til dekoration.

Da hindbærrene er under tag, er de heller ikke så mærket af vind og vejr, hvilket forlænger holdbarheden og styrker udseendet.

Vajolet har også en kraftig hindbærsmag og en fast form, som gør hindbærret egnet til frost.

Lagorai

Giver hindbær fra start juli.
Lagorai er den seneste hindbærsort i tunnellerne. Lagorai er en meget produktiv hindbærsort, som sætter store og faste hindbær, der er meget velegnet til selvpluk, da holdbarheden er lang. Fastheden på hindbærrene gør dem også meget velegnede til frost.

Da hindbærrene er under tag, er de heller ikke så mærket af vind og vejr, hvilket forlænger holdbarheden og styrker udseendet. Lagorai har også en kraftig hindbærsmag, hvor de mange sommersolskinstimer kan smages i hindbærret.

Glen Ample

Giver hindbær fra midt juli.
Glen Ample er en rød hindbærsort, som giver hindbær på både sommerskud fra august og efterårskud frem til frosten sætter ind. Særligt efterårsbærrene er store og koniske i form, og har en kraftig hindbærsmag.

Glen Ample egner sig godt til dekoration, men smagen betyder at sorten sagtens kan bruges til klassiske hindbæropskrifter.

Hindbærrene kan fryses, men hvis formen skal bevares, skal hindbærrene løstfryses.



Tulameen

Giver hindbær fra midt juli.
Tulameen er et rødt hindbær, som har en lang høstperiode, der strækker sig fra sommeren ind i efteråret. Hindbærret er stort og med en meget kraftig smag.

Hindbærret er meget sødt. Planten producerer mange hindbær, hvilket betyder at der er stort udbytte pr. busk.

Hindbærret har en smuk, fast form, som gør hindbærret særligt velegnet til dekoration. Hindbærret kan dog også bruges i traditionelle hindbærretter.

Tulameen kan sagtens fryses, men ønsker man at hindbærret holde formen, skal det løstfryses.

Natchez

Giver brombær fra start august.
Natchez er en kraftig, tornfri brombærsort, som sætter flotte, smagfulde brombær. Brombærrene har en dyb mørk farve, og er meget store, samtidig med at de bevarer det klassiske brombærudseende.

Selv om brombærret er større end typiske brombær, er den gode smag bevaret. Natchez er et sødt brombær, med en god balance af naturlig syre, som gør brombærrene brugbare til både madlavning og som snack.

Natchez er et meget fast brombær, og dermed fryseegnet - dog helst i enkelte lag, hvis formen skal bevares til dekoration.

Natchez giver brombær fra august til frosten sætter ind, så der er en lang sæson til at plukke brombær.

Redeva

Giver stikkelsbærbær fra slut juli.
Redeva er en stikkelsbærsort med en klar rød farve og glat skal, som modnes i august. Stikkelsbærrene minder om 'bedstemors' stikkelsbær i størrelse og udseende, og har en kraftig smag, som betyder at stikkelsbærrene kan nydes friske, såvel som element i det danske køkken. Sorten kan fryses.

Hos Ømosegård er Redeva-buskene plantet direkte på jorden, da det giver mulighed for både at høste stikkelsbærrene med hånd og med maskine.

Sorten er desuden naturlig meldugresistent, hvilket mindsker sandsynligheden for sprøjtning.



Achilles

Giver stikkelsbær fra slut juli.
Achilles er en rød stikkelsbærsort. Stikkelsbærret er stort og sødt, med en glat skal. Stikkelsbærret er ikke fuldstændigt rødt, når det modnes, men falder dog stadigvæk under kategorien 'rødt stikkelsbær'. Stikkelsbærret modner sent, men er samtidigt et meget robust stikkelsbær, som giver stort afkast pr. busk.

Vi har plantet denne sort stikkelsbær i højbede, som bliver vandet og gødet gennem et drypvandingssystem. Buskene bliver samtidigt bundet op på ståltråde, sådan at de ikke ligger på jorden og dermed bliver de nemmere at plukke. Stikkelsbærmarken får desuden et flot udseende som på mange måder minder om en vinmark.

Stikkelsbærret er velegnet til madlavning, og kan, hvis det er løst frossent, bevare formen ved optøning.

Hvid hollandsk

Giver ribs fra midt juli.
Hvid hollansk er en smuk hvid ribssort, med en næsten gennemsigtig skal, som gør at kernerne kan ses igennem bærret.

Hvid hollandsk er utrolig dekorativ, og samtidig meget anvendelig til klassiske ribsretter, man gerne vil give et tvist. Den klassiske ribssmag er bevaret, denne sort er dog lidt sødere.

Bærrene er frysegnede.

Rovada

Giver ribs fra midt juli.
Rovada er flot rød ribssort, som sætter utroligt lange klaser. Sammen med de store, blanke ribs i klaserne er denne ribssort utrolig dekorativ.

Bærrene har en naturlig syre, som gør at bærrene er nemme at arbejde med i saft, marmelade og gelé, samtidig med at de er søde nok til at kunne bruges i bagværk og friske.

Bærrene er fryseegnede.

Ben Tron

Giver solbær fra midt juli.
Ben Tron er en flot solbærsort, som giver store, smagfulde solbær. Ben Tron er en sødere solbærsort, som bevarer den klassiske smag, samtidig med at sukkerindholdet kan mindskes, når der saftes og syltes.

Desuden kan solbærrene også spises friske som snack. Solbærret er den af vores bærtyper som har det højeste indhold af antioxidanter og c-vitaminer, og er derfor særdeles velegnet til smoothies, både smagsmæssigt og vitaminmæssigt.

Hos Ømosebær er det muligt at købe lasersorterede, løstfrosne solbær, lige til at bruge hele året. Du kan også sagtens fryse dine egne solbær, men prisen er den samme.