Folkene bag Ømosebær

Hvem er vi

Vi har siden 1986 produceret juletræer – og det gør vi stadig, men vi har sideløbende haft lyst til at prøve kræfter med en anden produktion, og så faldt valget på blåbær.

Vi plantede de første 5000 planter i 2013 og planlægger at udvide produktionen med 5000 planter om året de følgende år.

Bærrene produceres efter princippet – 'så lidt som muligt, så meget som nødvendigt!'

Blåbærbusken er på mange måder en taknemmelig plante at arbejde med, men for at buskene producerer bær nok til salg, er det nødvendigt at tilføre gødning og kontrollere vandingen af buskene.

Produktionen er derfor etableret i højbede, hvor der er lagt vandingslanger ud, som både tilfører vand og flydende gødning ud til planterne.

Fordelen ved vandingsslangerne er at der kun vandes direkte ved planten, hvilket både sikrer den største effekt, men samtidig også sikres at der tilføres så lidt gødning som muligt i plantagen.

2021
Vi sparker 2021 igang med at anlægge 4 tunneller, som skal huse vores tidlige jordbær. Vi håber derfor at kunne udvide bærsæsonen med en måned. Samtidig bliver rokeret rundt på markerne, så vi kan få plads til endnu flere markjordbær. Ribs, hindbær og stikkelsbær indgår i rokaden, men heldigvis tegner Emma et nyt oversigtskort så både vi og kunderne kan finde rundt.

2020
2020 stod i jordbærrets tegn. Vores besøgstal slog alle rekorder, ikke mindst takket være interessen for jordbærrene. Men også i etableringen var fokus rettet mod jordbærrene og der blev derfor lagt endnu et areal til i foråret. Desværre var vejret ikke helt med os over sommeren og vi måtte plukke flere tons dårlige bær af pga. regn. Men vi glæder os samtidig over at der kom mange mennesker på solskinsdagene.

Der blev også udvidet på ærtefronten, men selv de ekstra mængder kunne ikke matche efterspørgslen på ærter til selvpluk, så der ledes efter en endnu større mark til næste år. Den eneste tilføjelse af nye bærsorter er den lille kirsebærlund, hvor 5 forskellige sorter kirsebær blev plantet, så vi kan teste hvilke typer der egner sig bedst hos os. Det er dog et mere langsigtet projekt.

I september fik vi indviet vores bålhytte, som går det muligt at nyde kaffen, selvom der kommer en lille regnbyge og for at vi kan huse større rundvisninger og firmaarrangementer. Det giver også mulighed for at udvide caféen. I forlængelse af bålhytten bliver der anlagt en 'oplevelseshave', hvr det er tanken at alle sanserne skal stimuleres.

2019
2019 blev året, hvor vi for alvor kunne slå dørene op for jordbærselvpluk - og kunderne var klar. Med stor tilfredshed kan vi konstatere at det er en succes, men også at vi knapt kan følge med i mængden af bær. Derfor er der også stor begejstring for de to nyanlagte jordbærmarker. Sammen med jordbærrene er der også kartofler og grøntsager af egen avl i gårdbutikken. En af de større overraskelser viser sig dog at være ærter, som der er stor efterspørgsel på. Vores få rækker kan kun lige følge med til at holde gårdbutikken kørende, så til næste år må der etableres et større areal til selvpluk.

Med stor glæde oplever vi at besøgstallet endnu en gang er stigende, og den nye læsseplads til juletræer etableres således at den fra næste sæson også kan fungere som ekstra p-plads. Brombærrene giver også godt, og er store og flotte, til kundernes tilfredshed.

Forårets store projekt har været udendørsarealerne omkring gårdbutikken. Først og fremmest er der bygget en udbygning på indgangen til gårdbutikken, så gårdbutikken nu endelig får det hyggelige, landlige udtryk der hele tiden har været ønsket. Derudover etableres der et caféområde i forbindelse med gårdbutikken, hvor besøgende kan nyde kaffe og kage, eller deres medbragte mad. Den helt store succes blandt de yngste besøgende er dog legepladsen, med den lille sti ind til Bærta og Bærtrams hytte.

2018
2018 indledes med at næste generation, Mads og Maja, officielt træder ind i firmaet og nu er med på fuld tid. Derfor varer det heller ikke længe før nye udvidelser er i gang. En ny, stor jordbærmark etableres med de nye sorter, allegro og salsa. Den første jordbærmark giver pænt og kan lige tilfredsstille selvpluk-kunderne. Der er ingen tvivl om at jordbær er fremtiden. De røde og hvide ribs giver nu for alvor bær, og der etableres en brombærmark, som desværre også skal stå et år, før der kan høstes på dem.

Parkeringspladsen udvides for at kunne håndtere den stigende mængde besøgende.

2017
Succesen med selvpluk betyder at den lille gårdbutik nu ikke længere kan rumme både kunder og varer, og et af årets første projekter var derfor at skabe nye rammer til gårdbutikken. Vinteren er derfor blevet brugt til at ombygge den gamle rytterstue og flytte gårdbutikken derind. Her er der desuden mulighed for at afholde større arrangementer. Gårdbutikkens sortiment er også udvidet med produkter fra andre danske bærproducenter, ligesom at Ømosebærs egen bærserie er udvidet med foreløbigt tre sodavand, geleér og grillmarinader.

Ømosebær fortsætter også med at udvide bærsortimentet. Der er i år indkøbt både røde og hvide ribs, men de giver først bær til næste sæson. Den største udvidelse er dog jordbærmarken, som tager imod kunderne når de ankommer til Ømosebær. Da der er så stor efterspørgsel på jordbær, kan vi dog ikke sikre selvpluk til alle kunder, men har indgået et samarbejde med andre lokale producenter om at sælge deres bær i gårdbutikken, så alles jordbærtrang kan stilles.

2016
Projektet med at reducere mængden af ukrudt omkring buskene fortsætter. Vores ældste buske er blevet for store til at der kan pakkes fiberdug omkring dem, i stedet forsøges de at pakkes ind i halm, som vi har fra de arealer som skal plantes til over de næste par år. Fiberdugen viser sig at være enormt effektivt til at bekæmpe ukrudt omkring vores yngste planter, så fra nu af bliver alle nyplantninger pakket ind i fiberdug.

Udvidelsen med de nye bærtyper var en succes, og det er derfor blevet besluttet at udvide yderligere på den front. Det er nemlig også blevet besluttet at der skal forsøges at etableres selv-pluk, hvorfor det vil være spændende at have et bredere udbud af bærtyper, der kan høstes samme sted.

Et område er blevet plantet til med røde hindbær, af sorten Polka. Vores hovedproduktion af hindbær hviler egentlig på de gule hindbær, men samtidig er det røde bær et alternativ til dem, som stadig gerne vil have rød hindbærmarmelade.

Den største udvidelse er dog tilplantningen af røde stikkelsbær, af typen Redeva. I modsætning til sidste år, er stikkelsbærrene i år ikke plantet i højbede, men direkte i jorden. Det skyldtes at den nye tilplantning har mulighed for at blive høstet med maskine, og bærrene brugt i juice- og saftproduktion.

De forrige år har vi haft stor succes med vores åbent hus-arrangementer, hvilke vi vil fortsætte med at afholde, men samtidig vil vi også tilbyde firmaarrangementer, hvor man bestiller en rundvisning på plantagen, gratis, og derefter hygge sig med at plukke bær. Det virker som om at der er stor interesse for at lære mere om bærproduktionen hos køberne, og den nysgerrighed vil vi gerne stille.

2015
Produktionen er i år blevet udvidet med blåbærsorten Elliot, en sort som bærer bær lidt tidligere end vores seneste sort, Aurora. Det har været en udfordring at få de sidste bær modne, da solskinstimerne bliver færre som vi bevæger os ind i efteråret, og det var derfor fordelagtigt at finde en sort som kunne høstes lidt tidligere, men stadig dække slutningen af sæsonen.

Da vi har maskineriet til etableringen af nye produktionsområder, og hele tiden bliver mere og mere fortrolig med produktionen, var der enighed om at det var på tide at prøve kræfter med flere bærtyper. Derfor blev der etableret en mark med det røde stikkelsbær, Achilles. Stikkelsbærret er et traditionelt bær, som de fleste husker med blandende følelser fra deres bedsteforældres haver. Bærret har i en periode været 'umoderne', men er ved at få en renæssance og særligt i frugtvinsproduktionen er stikkelsbærret i stigende efterspørgsel.

Buskene er ligesom blåbærrene etableret i højbede, og desuden bundet op på forskellige højder ståltråd. Buskene ligger derfor ikke på jorden, men befinder sig i en højde hvor det er behageligt at plukke dem. Da buskene er etableret i højbede, egner de sig kun til håndpluk.

Udover stikkelsbærrene, blev produktionen også udvidet med gule hindbær, af sorten Allgold.

En af de største udfordringer i produktionen, har været mængden af ukrudt på højbedenes sider. Derfor er foråret også blevet brugt på at betrække de nye plantebede og de etårige plantebede med fiberdug, og de ældste plantebede med flis, for at undgå sprøjtning i nærheden af planterne.

2014
En stor del af vores ejendom ligger på gammel mosejord, og da blåbær er en surbundsplante, bestemte vi os hurtigt for, at få taget jordbundsprøver af vores egen jord. Analysen faldt godt ud, og derfor har vi ikke haft brug for at hjemtage spagnum til etablering af de nye bede.

Til gengæld har vi udviklet en maskine, som kan sidde på vores fræser, og sætte bede op. Så det der sidste år tog mange dage og mange arbejdstimer at etablere, blev i år klaret på en enkelt dag. Udrulning af slanger gik også meget hurtigere, og de nye planter kom derfor meget tidligere i bedene i år.

Den nye tilplantning er etableret lidt anderledes, idet vi går væk fra 2-4-2 sort systemet, og i stedet planter større områder til med den samme sort; dog bruges Duke stadig som krydsbestøvende sort.

Bierne beholder vi, men vi vil også prøve at udsætte humlebier, da de arbejder ved en lavere temperatur og under dårligere vejrforhold.

2013
Det første år hjemkøbte vi spagnum for at etablere vores højbede. Denne spagnum blev blandet med vand i en stor fodervogn, så spagnummet blev mættet. Derefter blev spagnum læsset på en vogn som kunne sidetippe. Vognen blev kørt ud hvor bedene skulle være – og læsset af med håndkraft!

Herefter blev drypvandingsslangerne rullet ud og sluttet til hovedledningen, som udgår fra vores nyetablerede brønd.

Planterne står med 1 meters mellemrum og vi valgte fra starten at plante blåbærplanterne efter et bestemt system. Vi har 4 rækker af én sort, 2 rækker Duke og så igen 4 rækker af en anden sort. Dette princip blev valgt fordi Duke er en god krydsbestøver. Da planterne, som er to- og treårs planter, var kommet i jorden, blev bladene rødlige og vi blev hurtigt enige om, at alt vores arbejde nok var forgæves. Men planterne skulle åbenbart bare finde sig til rette, for i takt med at varmen kom, rettede planterne sig og i slutningen af juli kunne vi høste de første bær.

Der var og er mange ting at lære, når man starter en ny produktion op. Vi var alt for hurtige med at plukke bær – mest fordi vi var benovede over, at der overhovedet kom bær - og derfor kom vi til at gå de forskellige sorter igennem flere gange end nødvendigt.

Vi havde valgt at udsætte bier i vores bær, for at hjælpe med bestøvningen. Det gav den lækreste blåbærhonning med et højt indhold af blåbær. Det var også en spændende proces for vores biavler, idet der ikke tidligere i Danmark er fremstillet blåbærhonning. Farven er let blålig, konsistensen ikke for blød, og smagen dejlig frisk.